Diastasen

Diastasen zijn (nauwe) openingen tussen twee kiezen, waar voedsel tussen gaat zitten tijdens het kauwen. Dit voedsel hoopt zich op en zorgt voor tandvleesontsteking, waardoor het tandvlees zich terugtrekt. Wanneer dit een langdurig proces is kan dit leiden tot ontsteking van de kaak en/of kies. Problemen worden vaker gezien in de onderkaak dan in de bovenkaak en met name bij het voeren van kuilgras vallen paarden door de mand. Dit heeft te maken met onder andere de zuurtegraad. Het kauwen van hooi gaat over het algemeen beter. 

Diastasen zijn de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van ‘periodontal disease’. Dit houdt in dat de weefsels die de kiezen ondersteunen zijn aangetast waardoor op latere leeftijd makkelijker kiezen verloren gaan. Daarnaast is periodontal disease erg pijnlijk voor paarden.

Video met dank aan Theo van Delft.

Video met dank aan Theo van Delft.

Oorzaken van diastasen

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van diastasen. Regelmatig worden diastasen bij jonge dieren gezien die nog moeten gaan wisselen of daar druk mee bezig zijn. Dit zijn paarden die in de koppel vaak opvallen doordat ze slecht op gewicht te houden zijn, proppen maken of veel speekselen. Met een tijdige en regelmatige behandeling kunnen jonge paarden vaak goed geholpen worden, waarbij het proces van wisselen ook een belangrijke rol speelt. 

Hoogteverschillen op de kiezen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van diastasen. Tijdens een gebitsbehandeling wordt de druk in het gebit zo gelijk mogelijk verdeeld. Dit is erg belangrijk in het verhelpen van diastasen. 

Sommige paarden hebben kiezen die uit de rij staan. Deze kiezen liggen dan niet mooi achter elkaar, maar zijn naar binnen of naar buiten geplaatst, waardoor er een ruimte ontstaat met de kies ervoor en erna. Voor deze paarden zijn diastasen over het algemeen een blijvend probleem waar regelmatig onderhoud nodig is om dit in goede banen te leiden.

Behandeling van diastasen

Het maken van een behandelplan voor diastasen vindt plaats aan de hand van het individuele dier omdat meerdere factoren hierbij een rol spelen. Leeftijd van het paard, de ernst en uitgebreidheid van het proces en leefomstandigheden worden hierin meegenomen. Er zijn wel een aantal onderdelen die altijd meegenomen worden in de behandeling: 

  • Uitbalanceren van het gebit
  • Schoonspoelen van de diastasen
  • Zoveel mogelijk weidegang
  • Geen kuilgras meer, wel hooi
  • Bijvoeren waar nodig 

Afhankelijk van de situatie kunnen diastasen opgevuld worden om het tandvlees wat tot rust te brengen, uitgeboord worden of kan het in een vergevorderd stadium zelfs zo zijn dat bepaalde elementen getrokken moet worden. De behandeling van diastasen is over het algemeen niet eenvoudig en vergt tijd en motivatie van de eigenaar! 

Behandelingen

Voor de onderstaande behandelingen ben je bij mij aan het juiste adres. Heb je hier specifieke vragen over, neem dan contact op.

Werkwijze

EOTRH

Gebitsbehandeling

Vaccinaties

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van mijn werkzaamheden en persoonlijke ervaringen als paardentandarts. Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief!