Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis (EOTRH)

EOTRH (Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis) is een aandoening van het gebit waarbij met name de snijtanden zijn aangedaan. Heel soms spelen de haaktanden en eerste kiezen ook een rol in het ziekteproces. Met name oudere paarden kunnen last hebben van EOTRH en daarnaast wordt de ziekte opvallend veel bij IJslanders gezien.

Bij EOTRH lost een deel van de tand op door osteoclasten (cellen die de tand ‘opeten’). Daarnaast vindt er veel afzetting van cement plaats, met name rond de wortels van de tand. Cement is onderdeel van de normale tandstructuur, maar de hoeveelheid die bij EOTRH gezien wordt is overmatig. Dit wordt hypercementose genoemd. Hierdoor kunnen dikke bobbels boven de tand ontstaan en op een röntgenfoto is een duidelijke verdikking van de tandwortel te zien.

Logo NVVGP

Paarden met EOTRH hebben vaak moeite met het doorbijten van hard voedsel. Daarnaast kunnen ze wat schokkerig zijn met eten (bijv. gooien met het hoofd), veel speekselen en overmatig tandsteen hebben. Soms is er boven de tand een puntje te zien, een zogenaamd fistelkanaal die over het algemeen aangeeft dat er sprake is van ontsteking in de tand.

Het vervelende aan EOTRH is dat een precieze oorzaak niet bekend is. De enige oplossing is het trekken van de aangedane tanden, met als belangrijkste doel het wegnemen van de pijn en ontsteking. Voordat dit gedaan wordt, wordt altijd een röntgenfoto gemaakt van het gebit om te beoordelen welke elementen zijn aangedaan. De combinatie van het klinisch beeld (beeld in de mond) en de röntgenfoto’s bepalen welke tanden getrokken moeten worden.

Behandelingen

Voor de onderstaande behandelingen ben je bij mij aan het juiste adres. Heb je hier specifieke vragen over, neem dan contact op.

Werkwijze

Gebitsbehandeling

Diastasen

Vaccinaties

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van mijn werkzaamheden en persoonlijke ervaringen als paardentandarts. Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief!